Sfeervolle houten vloeren

Een vloer met karakter

Een houten vloer is een verstandige keuze. Het Brengt sfeer in uw woonkamer, maar het is bovenal ook praktisch. Een houten vloer is duurzamer dan bijvoorbeeld tapijt of zeil. Het heeft ''meerdere levens'' : doordat het geschuurd kan worden en opnieuw gelakt of geolied steeds weer als nieuw worden gemaakt. Deze optie is er met andere vloeren niet. Hout is bij beschadiging veel makkelijker en goedkoper te repareren dan bijvoorbeeld plavuizen of tegels. Hout isoleert beter dan tegels of tapijt, en het levert ook minder stof vorming op. Tapijt geeft toch bij elke keer dat u erover heen loopt een stofwolk op. Dat is vooral goed te zien als de zon de kamer in schijnt en er dan eens op het tapijt wordt geklopt. Vaak is het schrikken hoeveel stof dat in de lucht blaast, zelfs als er net gestofzuigd is.

Een houten vloer levert veel minder stof op, en is ook veel makkelijker en beter schoon te houden. Even met een wisser erover en klaar bent u. Ook zijn er veel mensen die liever natuurlijke pure materialen in huis hebben in plaats van chemicalien en kunstmatige / chemische vezels, en daar valt ook wat voor te zeggen.

Met Bosco Parket treft u gegarandeerd vakmanschap. Maak een afspraak met onze Meester Parketteur Marijn Swagten op 06 41 48 52 91 of mail marijn@boscoparket.nl voor meer informatie.

 

Afwerking van de vloer: Olie versus aflakken

Een vraag die veel mensen zich zullen stellen bij het aanschaffen van een houten vloer is: olie of lak? Wij hebben zelf geen voorkeur hierin, dat ligt helemaal aan het gebruik ervan. Heeft u kinderen of huisdieren ; dan raden wij lak aan. Olie sluit het hout een stuk minder af, zeker als er vuil, modder of water bij komt kijken is er veel meer kans op vlekken. Als Olie net is aangebracht levert het zeker een goede bescherming voor het hout. Na verloop van tijd gaat onder invloed van zon en warmte en slijtage door lopen deze olie dieper wegtrekken in het hout en verdampt ook deels, dan krijgt met droge kale plekken.

Kaalgesleten vloer : extra oppassen

Deze kale plekken zijn erg vatbaar voor vlekken, als daar een glas wijn over gaat of u loopt met modder naar binnen kan dat een blijvende vlek opleveren die alleen met schuren en opnieuw de gehele vloer in de olie/was zetten is weggewerkt. Dat is bij aflakken niet het geval. behalve als de vloer dusdanig versleten is dat de laklaag op plekken geheel weg is, maar dat zal met een goede lak niet snel voorkomen. Deze lak is keihard, en verslijt niet of nauwelijks. Er is keuze uit glanzend, mat of semi mat ook wel eiglans genoemd. Een bijkomend voordeel van lak is dat dit iets stroever loopt dan olie, dus minder gevaar op uitglijden.

Onderhoud olie versis lak

Wat olie betreft : als de vloer net nieuw is, moet de vloer in de olie gezet worden. Daarna heeft u er onderhoud aan. Reken op 2 tot 5x per jaar dat de olie opnieuw aangebracht moet worden. U kunt dat zelf doen of een periodiek onderhoud bij ons aanvragen voor een laag maandbedrag. De onderhoudsdata worden dan samen met u vooruit gepland voor een jaar.

Bij lak heeft men dit onderhoud niet. Dit zal pas na enkele jaren misschien een keer opnieuw moeten. Wij zeggen misschien omdat er ook veel lakvloeren meer dan 5 jaar meegaan zonder slijtage plekken. Het ligt eraan hoe ermee omgaat. Loopt men in huis niet met schoenen, dat scheelt al enorm. Als men op sokken of sloffen loopt scheelt dit veel ten opzicht van schoenen waar vaak zand aan zit, wat een schurende werking heeft.

Ook dat is weer afhankelijk van hoe vaak er schoongemaakt worden. Laten we het zo zeggen: met regelmatig schoonmaken en niet de schoenen naar binnen en geen huisdieren kan een gelakte vloer wel 10 jaar meegaan, maakt men minder schoon, schoenen, huisdieren, dan zal de vloer na 2-3 jaar weer opnieuw gedaan moeten worden.

Met Bosco Parket treft u gegarandeerd vakmanschap. Maak een afspraak met onze Meester Parketteur Marijn Swagten op 06 41 48 52 91 of mail marijn@boscoparket.nl voor meer informatie.